...

3.11.2013
3912

Kötekli ve Yeniköy`de Sokak Adları

Kültür tarihinde yer alan şehirler, sürekliliği ve geleneği sergileyen cadde, sokak, semt ve mahalle isimleriyle öne çıkarlar. Bu isimler o şehirlerin hafızasıdır. Muğla, bugünlerde böyle bir şansın eşiğindedir. Kötekli ve Yeniköy'de, henüz sokaklara isim verilmedi. Bütün sokaklar şu anda numaralı. 248. Sokak, 249. sokak gibi sokak adları var. İnşallah sevgili yöneticilerimiz, ilerde bu sokaklara birer isim vermek için, şimdilik numara ile idare etmemizi istiyorlar. Kötekli ve Yeniköy'ün bundan sonraki temel ekseni üniversite olacaktır.

Kötekli'yi baştan başa geçen caddenin adının Sıtkı Koçman olması, güzel bir kadirşinaslık örneği. Ayrıca, Denizli yolundan üniversitenin C kapısına çıkan caddenin adının da "Üniversite Caddesi" olması da yerinde bir karar. İki caddenin adının üniversite ile ilgili olması, güzel bir başlangıç. Darısı sokakların başına. Kötekli ve Yeniköy'de artık sokaklar belirmeye başladı. Bundan sonra sokaklara üniversite ve bilgi ile ilgili isimler verilse, çok isabetli bir karar verilmiş olacaktır.

Bütün alanları kapsayacak şekilde, bazı temel terimler, önemli şahsiyetler ve karakteristik toplantıların adları sokak adı olarak kullanılırsa, üniversite ile mekân özdeşleşmesi sağlanmış olur. Mesela matematikte önemli bir isim olan Prof. Dr. Cahit Arf'in adı bir sokakta olsa ve sokak levhasının altına Cahit Arf'i ve önemini anlatan bir levha konsa, kötü mü olur? Bir sokağa, modern tarihçiliğin önemli isimlerinden Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'ın, bir başka sokağa Muğla'nın yetiştirdiği edebiyat araştımacılarından olan Hikmet İlaydın'ın adı verilse ve bu şehir hem genel hafızasıyla hem yerel hafızasıyla tanışsa, kime ne zararı olur? Mühendisliği temsilen bir sokağa "Hendese Sokağı" dense; bir sokağa "Mesnevi Sokağı" dense; bir sokağa "Gazel Sokağı" dense; bir sokağa "Şâhidî Sokağı" dense güzel olmaz mı? Bir caddeye de üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı'nın adı verilse, güzel bir kadirşinaslık örneği sergilemiş oluruz ki, Muğla'ya yakışan da budur. Bilgi ile ilgili kelimelerin yanı sıra, bazı sokaklara baştan başa aynı çiçekler ve ağaçlar dikilse ve o sokak o çiçeğin veya ağacın adıyla anılsa, şehir bilincinin gelişmesine katkıda bulunulmuş olmaz mı? Bir sokağın adı "Gül" olsa; bir sokağın adı "Menekşe", bir diğerinin adı "Lale", diğerlerinin adı "Zambak, Servi, Çınar, Erguvan, Akasya, Gülibrişim, İğde" falan olsa... Listeyi uzatmayalım; Belediye Meclisi bu işe bir an önce girişse ve gerekli isimleri tespit için üniversiteden bilgi istese hayra hizmet etmiş olur.

Unutmayalım, şehirlere şahsiyet veren en önemli şey, sokak ve mahalle isimleridir. Muğla'ya "üniversite şehri" şahsiyetini kazandırmak istiyorsak, hiç olmazsa üniversitenin doğrudan etkisinde olan Kötekli ve Yeniköy'de, sokak ve cadde adlarını üniversite merkezli yapmalıyız.

Kaynak: Hamle Gazetesi


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.