YÜZDE 46,8’LİK ARTIŞ ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ
1.12.2021 02:31:00

***3 lira 20 kuruş olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatı yüzde 46,8 artırılarak, 4 lira 70 kuruşa çıkarıldı. Konuya ilişkin kamuoyunda “üreticiyi memnun etti” başlıklı haberler yer alsa da birçok üretici uygulanan artışı yetersiz buldu.

Yapılan artıştan çok uygulanan zam fiyatlarıyla ilgilenen üreticiler günden güne yem fiyatlarına yapılan zammın devam etmesiyle zarar etmeye devam edeceklerini belirtti.

***Üretici Aysel Ayyıldız Olpak; “Yem fiyatlarının önüne geçilmesi lazım. 4 lira 40 kuruşa mal edilen bir sütü, 4 lira 40 kuruştan toptancı toplarsa biz batarız. Bu fiyatın 6 lirayı görmesi lazım. Bizim öngördüklerimiz, önümüzü açmadıkları için olduğumuz yerde saymayı bırakın, her şey geriye gitti. İnsanların satacak bir şeyi kalmadı. Hayvanların hepsi bıçağa gidiyor.”

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu’nun 8 Aralık’tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. 1 yıl sonra yapılan yüzde 46,8 ‘lik bir artış kamuoyunda “üreticiyi memnun etti” başlıklarıyla yer aldı.

Bu artışa birçok üretici memnun olmuş olsa da bazı üreticiler de verilen artışı az buldu.

Yüzde 46,8‘lik artışı az bulan Muğlalı üreticiler, yem, ot, yonca, saman, silaj vb. gibi ürünlere en az iki günde bir uygulanan zammın devam etmesiyle, zarar etmeye devam edeceklerini söyledi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren Üretici Nihat Türkmen, “Bu fiyatlar sabitlenmedikleri sürece biz zarar etmeye devam edeceğiz. Yem fiyatları bu fiyatların da bile kalsa yapılan zam bizi bir nebze de olsa mutlu ederdi ama sürekli zam geliyor. Çiğ süte zam yapıldı ama akşamına yem fiyatlarına zam gelecektir. Bu yem fiyatlarını sabitlemedikleri sürece yapılan bu çiğ süt zammı yine erimeye devam edecek. Zaten senede 1 kere zam veriyorlar. Süt yemi 208 TL. Yem 208 TL’de kalacaksa, Allah bereket versin deriz, 50 kuruşta elektrik parası deriz, üstüne de 2 dana satarız ama bize bir fiyat veriyorlar seneye bu zamana kadar bekleyeceğiz ki yeni zam gelsin. O süreçte yeme, ota, yoncaya, samana, silaja ya da pamuk kapçığa 3-5 günde bir zam geliyor. Yem fiyatlarının belirsizliği devam ediyor. İneklerimi kesime nasıl vereyim? Kıyamıyorum bir yandan hamileler bir yandan. Bahar mevsimini bekleyeceğim. Bu fiyatlar böyle artmaya devam ederse, Nisan-Mayıs aylarında başlarız kestirmeye, yapacak bir şey yok.” dedi.

“CEPTEN GİDİYOR”

Bir sütün 4 lira 40 kuruş bir maliyeti olduğunu belirten Üretici Aysel Ayyıldız Olpak, “Yem fiyatlarına iki güne bir zam geliyor. Şuan süt yemi 208 TL’den satışa sunuluyor ama bir kaç güne 220 TL’yi bulacak. Tabi daha sonra artış devam edecek. Yetkililer bunun hesabını çok iyi biliyorlar. Amaç burada sütü arttırmak, süt fiyatını arttırmak ya da et fiyatını arttırmak değil. Zamlanan yemin önüne geçilmesi gerekiyor. Geçen gün eşimle bir hesapla yaptık sadece yem olarak 4 lira 40 kuruşa mal ediliyor sadece süt. Hayvancılık yapanlar, hayvanlarını ya kesti ya da pazara çıkardı. Şuanda 4 lira 40 kuruşa mal ettiğimiz bir durum var. Sütçüler 4 lira 70 kuruştan sütü toplamıyor. Sütçüler 30-40 kuruş kar aldığı için 4 lira 70 kuruş bile etmiyor. Bu bölgede sütü 4,20-4,30 civarında bizden toplayacaklar. Biz eşimle çalışma sektörünü bıraktık, hayvancılığa başladık ama hep cepten gidiyor.” diye konuştu.

“YEME YAPILAN ZAMMIN ÖNÜ KESİLMELİ”

Gazetemize konuşan Üretici Olpak şöyle konuştu:

“İki hafta önce birkaç yerden CP yem fiyatı aldım ve bir yerden 158 TL’ye aldım. 3 gün sonra başka bir arkadaşıma 168 TL’den aldık. 3-5 güne bir sürekli zam yapılıyor. Örneğin sistemde, Türkiye genelinde 10 bin hayvan gözüküyorsa, Tarım Müdürlüklerinden sildirme işlemleri yapılmadı için bence 3’te 1’i kalmalı sistemde. Ben toptan aldığım yemden şuan 9 bin lira kar elde ettim. Altına yatırsaydım hesabı siz düşünün. Sürekli zam geliyor. Yılda bir kere zam yapılıyor. Amaç burada yem zammının önünü kesmek olmalı. Birçok insanın kredileri var. ‘Uygun kredi veriliyor’ diyorlar ama günü geldiği zaman kurtarmıyor. Biz sezonda 3-4 ayda bir yaklaşık 55 adet dana çıkartıyordum, besicilik yapıyordum. Şuanda sayım 25’e düştü. Yem fiyatlarının önüne geçilmesi lazım. 4 lira 40 kuruşa mal edilen bir sütü, 4 lira 40 kuruştan toptancı toplarsa biz batarız. Bu fiyatın 6 lirayı görmesi lazım. Bunun samanı, silajı, süt yemi, besi yemi, otu, yoncası, kapçığı var. Zamların devam etmeyeceğinin kimse garantisi vermiyor. Amaç burada ne bilemiyoruz. Kendi yandaşlarına mı para kazandırmak? Maddi durumu iyi olan insanlar toptan ürün alıyor ve pazarlık yapabiliyor ama nereye kadar yapabiliyor?”

“MUHTAÇ OLACAĞIZ”

“Üretim, üretim diyorlar. Ekili olmayan arazi kalmasın diyorlar ama çiftçi para kazanamadıktan sonra elinde olanı da satıyor.” diyen Üretici Olpak, “Sonra başkalarına muhtaç olacağız, görmüyorlar. Türkiye’de et ve tavuğu bitirdiler. Tavuğun, etin kilosuna bakın. Et olması için sahada inek olacak, buzağı olacak. Bir buzağı 18-24 ay arasında kesim haline geliyor. Bir insan yaklaşık 12 aylık bir dana alıp, kesim haline getirdiği zaman 6 ay baksa damında o buzağı ona geçen sene Bin 250 lira para bırakıyordu. Şimdi bu parayı bırakmıyor. Bizim düşüncemiz, Türkiye’de bu et ve süt işini bitirecekler. Et ve süt belli bir baronların eline verilecek, onların himayesinde olacak. Muğla’da ekim zaten çok pahalı. Muğla’da hayvancılık yapılan alan çok kısıtlı. Milas bölgesi bir istisna ama orada da sıkıntılar baş göstermeye başladı.” diye konuştu.

“ÇOK GERİYE GİTMEYE GEREK YOK 2 SENE ÖNCESİNE BAKIN”

Hayvanların bıçağa gittiğini ifade eden Üretici Olpak, “Bizim öngördüklerimiz, önümüzü açmadıkları için olduğumuz yerde saymayı bırakın, her şey geriye gitti. İnsanların satacak bir şeyi kalmadı. Hayvanların hepsi bıçağa gidiyor. Hafta sonu Bayır’da en az 2 tır sağlı inek kesime gidiyor, gidip baksınlar. Durumu olmayan ne yapsın? Dananın kesimi şuan 50 TL ise ineği kesimi 38 TL. Şehir dışından Muğla’ya akım var. Geçen senenin süt yemi satışıyla bu sene süt yeminin satışına bir baksınlar. Geçen sene kaç çuval süt yemi satılmış bu sene kaç çuval satılmış bir araştırılsın. Satışlarda en az yüzde 50 azalma var. 5-6 sene öncesine gitmeye gerek yok 2 sene öncesinden şu zamana kadar bir bakılsa, her şey ortada. Öte yandan insanlar kesim yapıyorlar ama Tarım İlçe sistem arızalı diyor ve sistemden kesime gitmiş ve silinmemiş birçok hayvan var. Devlet, Tarım İlçeye kayıtlı inek sayısı veriyor ama biz buna inanmıyoruz. Benim bile damımda yaklaşık 50 tane mal gözüküyor ama 20-25 tane malım var. Hiçbir birliğe de kayıtlı değiliz. Oradan 50 kuruş destek alacağım diye yıllık 600 lira veremem.” şeklinde konuştu.

 

KAYNAK : MUĞLA POSTASI - NEVAL ARSLAN


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.