KAYTANKAŞ, “1 HAZİRAN’DA AÇILMAK İSTİYORUZ”
22.5.2021 09:49:00

Muğla TURİDER üyeleri, yeme içme sektörünün salgın başından ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı

Muğla TURİDER üyeleri, yeme içme sektörünün salgın başından ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Sıkıntı ve taleplerine değinen Dernek Başkanı Mahmut Kaytankaş, “Biz hiçbir siyasi partinin gölgesinde değiliz. Sadece sektörün emekçileriyiz. Bizi kimse görmezden gelemez. Yeme içme sektörü olarak bir ‘bakan’ talep ediyoruz. Biz, 1 Haziran itibariyle koşulsuz olarak tam açılmak istiyoruz. Açılmazsak, Türkiye’nin her tarafından 22 milyon kişi Ankara’ya yürüyeceğiz ve ‘Helallik Dilekçesi’ vereceğiz” dedi.

Mikail ZEYBEK

Muğla Türkiye Turizm Gastronomi Yeme İçme Eğlence İşletmecileri Derneği (TURİDER) üyeleri, sektörün sıkıntı ve taleplerini anlatmak için basın açıklaması yaptı. Türkiye genelinde 21 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen açıklama, Menteşe’deki Sınırsızlık Meydanı’nda da yapıldı. Dernek Başkanı Mahmut Kaytankaş ile Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Atilla Serttaş, koronavirüs döneminde baştan beri sektörün ciddi sıkıntılar yaşadığına ve taleplerine yönelik konuşma yaptı. Türkiye genelinde 165 bin işletme ve çalışanlarla birlikte milyonlarca insanı temsil ettiklerini kaydeden Dernek Başkanı Mahmut Kaytankaş, “Biz hiçbir siyasi partinin gölgesinde değiliz. Sadece sektörün emekçileriyiz. Amacımız birlik beraberliği devam ettirmek. Standartlarımızı daha yükseğe çıkarmak istiyoruz. Biz, 1 Haziran itibariyle koşulsuz olarak tam açılmak istiyoruz. Açılmazsak, biz farklı dernek ve federasyon çatısı altında birleşerek, Türkiye’nin genelinde 22 milyon kişiyle Ankara’ya yürüyeceğiz. Türkiye genelinden, eş zamanlı olarak yola çıktık. Sıkıntılarımızı anlatmak istedik. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız” şeklinde konuştu.

“BAKANLIK TALEBİ”

Başkan Kaytankaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunların yanında yeme içme eğlence sektörleri olarak biz bir gücüz. Kimse bizi görmezden gelemez. Tek hedefimiz yeme içme sektörünün başına bir bakan talep ediyoruz. Bizlerin de artık bir bakanı olmalı. Bakan Turizm Bakanı olup, otelleri koruyan bir bakan değil. Yeme içme ve eğlence sektörünü de kapsayacak bakan atanmasını talep ediyoruz. İktidar partisinden. İktidarlar gelip geçicidir, ama bizler kalıcıyız.”

“HELALLİK DİLEKÇESİ”

Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ‘Helallik dilekçesi’ vereceklerini ifade eden Kaytan, “Türkiye genelinde “Helalleşme dilekçelerimiz” Pazartesi gününden itibaren, çalışanlarla birlikte 22 milyon kişiyle birlikte iktidar ve bakanlıkları dilekçe yağmuruna tutacağız” dedi.

“DEVLET BİZİ KAPATTI HİÇBİR ALACAĞINDAN VAZGEÇMEDİ”

Muğla TURİDER Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Atilla Serttaş, sektörün sıkıntı taleplerini anlattı.  Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan tedbirleri eleştiren Atilla Serttaş, “ Covid19 adında dünyaya musallat olmuş bir virüsün ülkemizde “günah keçisi” ilan edilmiş “yeme içme ve eğlence”  sektörünün vatansever evlatları, yatırımcıları, işverenleri ve emekçileriyiz. İşvereniyle, çalışanıyla, tedarikçisi ve aileleriyle ülkemizde 10 milyon kişiyiz. Ve bizler cevap bekliyoruz! Neden ?” diye konuştu.  Salgın tedbirleri kapsamında sadece yeme içme sektörünün kapalı olduğuna değinen Sertaç, “Yeme içme işletmelerinin ana bulaş kaynağı olduğu ile ilgili hiçbir bilimsel veri yok ama sadece biz kapalıyız neden? Tüm batı ülkeleri tam kapanırken ve şuan her yer açılmışken sadece Türkiye’de bir tek bizim sektörümüz kapatıldı neden? Ülkenin yüzde 90’ı açık, toplu ulaşım, fabrikalar, pazarlar, oteller, marketler, AVM’ler, havayolları, kapalı ortamdaki ofisler faaliyetlerine devam ederken, bizim sektörümüzdeki kimi işletmeler 15 aydır kimi işletmeler 9 aydır kapalı. Neden? Aksine, devlet sadece bizi kapatıp hiçbir alacağından vazgeçmedi! Neden?” ifadelerini kullandı.

“AŞI ÖNCELİĞİ”

Sektör çalışanlarının aşılamada önceliği olması gerektiğine dikkat çeken Sertaç, şunları söyledi: “Turizmin ayrılmaz parçası olan sektörümüzde çalışan personelimiz aşı önceliği alamıyor! Neden? Ülkede turizm deyince sadece oteller ve acenteler akla geliyor! Neden?”

“BORÇ BATAĞINDAYIZ”

“Ülkede 70 bin işletme iflas etti! Yüzlerce işletmeci, çalışan, müzisyen intihar etti! Birikmişimizi kullandık, varımızı yoğumuzu kaybettik, borç batağındayız! Ölüme terk edildik! Neden?

Sektörde en çok istihdamı sağlayan, kanunlara harfiyen uyan, kayıt dışı faaliyetlere asla tenezzül etmeyen, vergisini, işçisinin sosyal güvencesini günü gününe yatıran bizim gibi orta ve büyük ölçekli işletmeler hiç bir destek paketinden faydalanamadı. Neden?”

“FAİZSİZ CAN SUYU KREDİSİ VERİN”

“Yeter artık. Duyun sesimizi! İşyerlerimizi açın! Personelimizi aşılayın! Bize destek verin! İşletmelerin kira sorununu çözün! 2021 yılı yapılandırma ödemelerini – kredi ödemelerini – SGK ve vergi ödemelerini 2022 yılına öteleyin! Bizim işletmelerimize de 2 yıl geri ödemesiz, faizsiz can suyu kredisi verin! Vatandaş için adalet haktır. Yönetici için adalet görevdir.”


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.