DÜNYACA ÜNLÜ KADIN AZMAĞI GEÇİCİ SÜRE KAPATILDI
30.6.2021 16:31:00

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’nde dünyaca ünlü Kadın Azmağı, Ula Belediyesi tarafından su seviyesinin azalması, içine girilmesinden kaynaklanan canlıların yaşam alanlarının zarar görmesi ve sürekli kirlenmesinden dolayı geçici süre k

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’nde dünyaca ünlü Kadın Azmağı, Ula Belediyesi tarafından su seviyesinin azalması,  içine girilmesinden kaynaklanan canlıların yaşam alanlarının zarar görmesi ve sürekli kirlenmesinden dolayı geçici süre kapatıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, “Biz burayı nasıl bir önceki nesilden nasıl devraldıysak bir sonraki kuşağa da aynen teslim etmek istiyoruz” dedi.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı ‘Sakin Kent’ ünvanıyla bilenen dünyaca ünlü Akyaka Mahallesi’ndeki Kadın Azmağı, Ula Belediyesi tarafından geçici süre kapatıldı.

Su seviyesinin azalması,  içine girilmesinden kaynaklanan canlıların yaşam alanlarının zarar görmesi ve sürekli kirletilerek çöp atılmasından dolayı kapatılan azmağın etrafı iplerle çevrildi.

Ula Belediyesi tarafından asılan bilgilendirme tabelasında şu ifadelere yer verildi:

“2872 Sayılı Çevre Kanunu ile 644 ve 383 Sayılı KHK'nin 10-a maddesi çerçevesinde; Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kalan Kadın Azmağımızın su seviyesinin azalması, içine girilmesinden kaynaklanan canlıların yaşam alanlarının zarar görmesi ve sürekli kirlenmesi içine çöp atılması gibi sorunları ortadan kaldırmak ve bu hazinemizi bir önceki kuşaktan devraldığımız haliyle bir sonraki kuşağa aktarabilmek için bu alanın geçici bir süreyle kapatılması kararı alınmıştır. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

BİR KAMYON ÇÖP ÇIKTI

Son yıllarda insan sirkülasyonunun yoğun olduğu azmağın korunması için harekete geçen Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, “İnsanların bilinçsizce kullanımı sonucunda, oradaki habitatın yok olmasıyla karşı karşıya kaldık. Vatandaşlar mangal atıkları, şişeler, içki şişeleri attı. Geçen hafta temizlik yatığımızda 1 kamyona yakın çöp çıktı. Azmak’ta yüzme olayı yok biliyorsunuz. Vatandaşlar suya ayaklarını soktukları için dolayısıyla balık yuvaları ve bitki örtüsünün kökleri zarar görüyordu. Bunları gördüğümüz için kapatma kararı aldık” dedi.

“SUYA GİRMEYİ TAMAMEN YASAKLAYACAĞIZ”

“Azmağın kendisini toparlamasını bekliyoruz” diyen Başkan Türkler, “Geçici süre kapatma kararı aldık ama azmağın kendisini toparlamasını bekliyoruz. Aldığımız karar kolay bir karar değil. Daha çok insanların kullanabileceği kıyı kenar çizgisi içerisinde oturma alanı yaratabilirsek, suya girmeyi tamamen yasaklayacağız. Oturmaları yasaklamayacağız. Vatandaşlar kenarda gelip vakit geçirebilirler ama suya girmek kesinlikle yasak olacak. Kıyı kenar düzenlemesiyle ilgili proje çalışmamız var. O sonuçlanana kadar dereye girmek yasak olarak kalacak” şeklinde konuştu.

“BİR SONRAKİ KUŞAĞA DA AYNEN TESLİM ETMEK İSTİYORUZ”

Çevre temizliğine dikkat çeken Türkler, “İple ve ahşap kazıklarımızla çevirdik. İpin altından da geçmeye çalışıyorlar ama levhalarla en azından ne yaptığımız hakkında bilgi sahibi olunsun ve artık bunların yasak olduğu anlaşılsın diye yaptık. Orayı çirkinleştirmek istemedik sadece bir önlem amaçlı bir şeylerin yapıldığı fark edilsin diye ip kullandık. Bizim altını çizmek istediğimiz konu şu: Biz burayı nasıl bir önceki nesilden nasıl devraldıysak bir sonraki kuşağa da aynen teslim etmek istiyoruz” dedi.


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.