CHP’li Erbay, “İhmaller araştırılmalı, sorumlular hesap vermeli”
26.8.2021 13:14:00

CHP’li Erbay, Muğla’da yaşanan orman yangını felaketiyle TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Erbay, ayrıca, 3 bakanlığın cevaplaması için soru önergesi de verdi.

Erbay, “Orman yangının bu kadar geniş bir alanı etkilemesinin nedeni ihmal ve sorumsuzluktur. Personel alımında liyakat yok sayılıyor. Orman personeli bölgeyi bilen, liyakatlı ve tecrübeli kişilerden seçilmelidir. Gerekli önlemler zamanında alınsaydı ve yangın başladığında yeterli müdahale yapılmış olsaydı, cennet Muğla’mızda bu kadar büyük doğa tahribatı yaşanmazdı. İhmaller araştırılmalı, sorumlular hesap vermeli” dedi.

 

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Muğla’daki orman yangınları ile ilgili araştırma önergesi verdi. Muğla’da geçtiğimiz günlerde yaşanan orman yangını felaketinde yaklaşık yetmiş bin hektar ormanlık alanın yandığını ve yaban hayat ile ekolojik yapının yok olduğunu belirten Burak Erbay, “Orman yangının bu kadar geniş bir alanı etkilemesinin nedeni ihmal ve sorumsuzluktur. Gerekli önlemler zamanında alınsaydı ve yangın başladığında yeterli müdahale yapılmış olsaydı cennet Muğla’mızda bu kadar büyük doğa tahribatı yaşanmazdı.” dedi.

CHP’li Erbay, Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Bodrum, Menteşe, Yatağan, Datça, Dalaman, Kavaklıdere, Seydikemer ilçelerinde çıkan ve 29 Temmuz ile 13 Ağustos tarihleri arasında 15 gün boyunca devam eden orman yangınlarının tüm boyutlarıyla araştırılarak ortaya çıkarılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi ve Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı tarafından ayrı ayrı cevaplanması istemiyle de üç soru önergesi verdi.

 Ormana yangınlarının tüm yönleriyle araştırılması, ihmallerin ve sorumluların ortaya çıkarılması çağrısı yapan Erbay,  “İhmaller araştırılmalı ve sorumlular hesap vermelidir. Ormanlarımız 15 gün boyunca alev alev yandı. Eğer gerekli tedbirler zamanında alınsaydı ormanlarımız yok olmayacaktı.” şeklinde konuştu.

YANGINLARA KARŞI YETERLİ HAZIRLIK YAPILMAMIŞ

Muğla’da yaşanan orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanın ve doğal hayatın yok olduğunu hatırlatan Erbay, şunları söyledi; “Muğla’da çok küçük bir alanda başlayan orman yangını, zamanında, doğru araçlarla, etkili bir müdahale yapılmadığı için 15 gün boyunca yayılarak devam etmiştir. Eğer yangınlara ilk anda yeterli düzeyde müdahale edilseydi bu büyüklükte bir tahribatla karşılaşılmayacaktı. Bu yangınlar bize gösterdi ki şimdiye kadar ilgili kurum ve kuruluşlar yeterli hazırlık yapmamışlar. Ne yangın koridorları açılmış ne yangın yolları hazırlanmış. Dahası orman yangınlarına müdahale için gerekli olan yangın göletlerinin bile yeterli seviyede olmadığı gerçeğiyle yüzleştik. Yangın yolları ve yangın koridorları yangın esnasında vatandaşların da desteğiyle açılmaya çalışılmıştır. Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Uygulama Esasları hakkındaki tebliğde yer alan önlem ve uyarıların hiçbiri yerine getirilmemiştir. Bakanlık ve ilgili kuruluşlar orman yangınları başlamadan önce alınması gereken önlemleri almamıştır.”

HAVA ARAÇLARI İLE MÜDAHALE İÇİN HAZIRLIK YOK

Yangınla mücadelede söndürme ekipmanlarının yetersiz çalıştığına dikkat çeken Erbay sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman yangınlarına karşı en etkili yöntem olan uçak ve helikopterlerle havadan müdahale de çok geç kalınmıştır. Yangının ilerleyen safhalarında başlatılan hava müdahalesi de yeterli düzeyde olmamıştır. Günlerce yapılan çağrılara rağmen yeterli ve etkin bir hava müdahalesi yapılmamıştır. Ülkemiz yangın ülkesi olduğu halde neden gerekli önlemler alınıp hazırlıklar yapılmamıştır?”

PERSONEL ALIMINDA LİYAKAT YOK SAYILIYOR

Alevlerle mücadelede orman personelinin yeterli liyakate sahip olmadığını belirten Erbay, “Orman personeli bölgeyi bilen, liyakatlı ve tecrübeli kişilerden seçilmelidir. Ancak Orman Genel Müdürlüğü personel alımında; yetkin, sahayı bilen personel yerine siyasi yandaşların işe alınması gibi etkenler nedeniyle orman yangınlarına gerekli müdahale yeterli düzeyde yapılamamıştır. Personelin yeterli düzeyde eğitilmesi ve gerekli ekipmanlarla donatılması yangınla mücadelede büyük önem taşımaktadır.” dedi.

ASKERİMİZE NEDEN İZİN VERİLMEDİ?

Yangınla mücadeleye askerlerin geç katıldığını ifade eden Erbay, “Muğla’da yaşanan orman yangınlarıyla ilgili diğer bir önemli nokta da askeri birliklerin destek amacıyla söndürme çalışmalarına çok geç katılmasıdır. Daha önce yaşadığımız her türlü felakette askerlerimizi halkın yanında çalışmalara katılırken görürdük. Fakat Muğla’da yaşanan orman yangınlarında askerlerimiz çalışmalara çok sonraları katılmıştır. Askeri birliklerimiz, disiplinli ve eğitimli çalışmaları ile yangın bölgesinde daha önce çalışmalara katılmış olsaydı daha etkin bir müdahale yapılabilirdi. Ancak kim ve neden askerlerin yangın söndürme çalışmalarına katılmasına izin vermedi?” diye konuştu.

KOORDİNASYON SAĞLANAMADI

Koordinasyon eskiliğini olduğunu vurgulayan Erbay, “Yangın söndürme çalışmalarına katılan birimler arasında koordinasyonun sağlanamadı.  Orman Kanunu’nun 69. Maddesine göre orman yangınlarını önleme ve söndürme görevi Orman İdaresinde olsa da yine aynı maddeye göre koordinasyonu sağlamak mahallin en büyük mülki amirliğinin görevidir. Ancak planlama yaparak, ekipleri sevk ve idare edecek bir koordinasyon merkezinin organize edilememesi, yapılan toplantılara muhalefet milletvekilleri ve belediye başkanlarının çağırılmaması önemli bir zafiyet olarak ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

CENNET MUĞLA’MIZIN YAĞMALANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

İhmallerin araştırılmasını isteyen Erbay, “Muğla’da yaşadığımız bu felaketin bütün yönleriyle araştırılarak, ihmallerin ve sorumlularının ortaya çıkarılması için TBMM’ye araştırma önergesi verdik. Ciğerimiz yandı, doğup büyüdüğümüz topraklarımız yok oldu. Ama ne pahasına olursa olsun yanan alanların birilerine peşkeş çekilmesine yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. İhmalleri ve sorumlularını ortaya çıkarana kadar bu konunun takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

 

 


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.